Av Jens Albom, Nordic Industry Lead, Utility

 


Digitaliseringen av energisektoren har pågått i årevis. Sakte, men sikkert tar flere og flere organisasjoner i bruk nye digitale verktøy for å møte fremtidens utfordringer. Fellesnevneren for dem er at de tenker fem, ti og femten år frem i tid. Så hvem er best i bransjen?

 

Andre har valgt en strategi basert på å skynde seg sakte. De tar først i bruk ny teknologi etter at den er grundig testet og regulert. De er redde for konsekvensene av å hoppe på feil tog. Problemet med denne tilnærmingen er at teknisk gjeld vokser eksponentielt med utviklingen av teknologi. Det blir stadig vanskeligere å ta igjen.

 

Heldigvis er det ikke for sent å bli med på reisen som former fremtidens teknologi for energibransjen. Men det haster.

 

Toget forlater perrongen i skyene

 

Vi skrur klokken og kalenderen tilbake til 2009. Barack Obama inntar Det hvite hus, Boeing 787 gjennomfører sin første testflyvning, og energidata her i landet lagres på lokale servere – med tilsvarende langsomme og ikke-skalerbare forretningsapplikasjoner. For energibransjen er skyen fortsatt bare et tegn på en nært forestående etterfylling av vannmagasinene.

 

Men Microsoft vil det annerledes. Allerede i 2007 lanserte de Dynamics CRM i skyen, etterfulgt av Microsoft Office 2010 – et komplett skybasert applikasjonssystem. I 2016 vil plattformen vi i dag kjenner som Microsoft Dynamics 365 være klar, og den er også off-premise.

 

Det ville være en overdrivelse å si at energiselskaper og grupper står i kø for å introdusere noen av disse innovasjonene. Likevel innser flere og flere av dem fordelene ved å flytte i det minste deler av driften til skyen. Det er imidlertid fortsatt tvil å finne.

 

Usikkerhet rundt datalagringsdirektivet (2011–2015), frykt for skyloven (2018) og innføringen av GDPR (2018) er alle hendelser som gjør at flere venter med å både delvis og helt bytte til skyen. Samtidig har teknologitoget allerede begynt å skyte fart, og den tekniske gjelden vokser seg stor.

 

Skybaserte operasjoner gir større muligheter

 

Mens det er mange som venter på overgangen til skyen mens teknologigigantene tester og myndighetene regulerer, er det andre som ser mulighetene. Visjonære energiselskaper ser at det er mulig å bruke ny teknologi til sin fordel og tilpasse driften underveis. De første energiselskapene i Norge vil flytte deler av sin virksomhet til skyen allerede i 2010.

 

Og nå som de er trygt om bord i teknologitoget, vil heller ikke nye regler være noe problem. I stedet for å låse opp data, ser de GDPR – sammen med robust programvare – som et påskudd for å flytte enda flere av organisasjonens aktiviteter til skyen med langt bedre betingelser for åpenhet og datakontroll.

 

For ikke å bli hengende etter, har Microsoft begynt å bygge lokale datasentre for sikrere drift i skyen med økt redundans. Forutsetningene for å flytte bedriftens forretningsapplikasjoner til skyen vil bli enda bedre.

 

Likevel går overgangen fra on-premise til off-premise treg for energibransjen som helhet – og selskaper eid av kommuner og staten spesielt henger etter.

 

Endestasjon ukjent, men toget går

 

Året er 2024, og de som tok på seg early adopter-hatten tilbake i 2010 sitter fortsatt i førersetet når energibransjen former fremtidens teknologi. De følger ikke bare trendene – de bestemmer dem. Form dem.

 

Vi vet ennå ikke hvor reisen vil ta oss innen områder som kunstig intelligens, nettverkssikkerhet og infrastruktur. Men vi vet at de som tør å være tidlig ute, vil definere bransjestandarden denne gangen også.

 

Når det er sagt, er ikke alt håp ute for de som fortsatt behandler data på stedet eller kjenner seg igjen i denne artikkelens andre beskrivelser av de som henger etter. Stadig flere finner veien til skyen og fremtidens digitale løsninger, og overgangen har aldri vært enklere. Løypa er jo lagt.

 

Nå når imidlertid teknologitoget en hastighet som vil gjøre det svært vanskelig å hoppe på på sparket. Og risikoen ligger ikke i å hoppe på feil tog, men i å bli stående på perrongen. Derfor spør vi: Tør du og har du råd til å la andre sette rammene for fremtidens digitale arbeidsplass og energimarked?

 

Denne artikkelen er den første i en serie om fremtidens energiteknologi. I neste artikkel utforsker vi mulighetene for kunstig intelligens i energibransjen.

 

Artikkel 2 - Fremtidens energiteknologi: Kunstig intelligens

 

Artikkel 3 – Fremtidens energiteknologi: Er du sikker?

Vil du vite mer?

 

Ta kontakt med vår salgsdirektør Lars Erik Lindhjem for en dialog om din bedrifts digitalisering.


Telefon: +47 913 51 443

E-post: lars.lindhjem@cepheo.com